Flag Counter
Česta pitanja

Najčešća pitanja pacijenata za stomatologa

  • Da li trudnica sme da ide kod stomatologa?

Sme i mora! Trabalo bi da je buduća trudnica pripremila zube i desni za trudnoću, što podrazumeva uklanjanje kamenca i naslaga, kao i zamenu rizičnih plombi i popravku prisutnih kvarova. To je najsigurnija prevencija upale desni koja je veoma česta kod trudnica usled prisutnih mikroorganizama iz naslaga. Upala je pojačana i polnim hormonima koji su prisutni u trudnoći.

Zato je veoma bitna kontrola na svakih 3 meseca da bi se pratilo pravilno održavanje higijene koje će sprečiti razvoj upale desni, njen prelaz u paradontopatiju i pojavu karijesa.

Ovo je veoma bitno jer je kod trudnica veoma često povraćanje i slabije održavanje higijene usled muke i gađenja. Za ova stanja, sada postoje specijalne četkice sa jednim snopom.

Često mi pacijentkinje kažu kako su izgubile zube u trudnoći, a to može potpuno da se izbegne. Uzrok tome nije gubitak kalcijuma i neka viša sila, već ulazak u trudnoću sa već karijesnim zubima i upaljenim desnima.

Uklanjanje kamenca, popravke zuba, čak i rutinsko vađenje je sasvim dozvoljeno. Naravno, za rizične trudnoće daje saglasnost ginekolog pacijentkinje. To isto važi i za eventualno rentgen snimanje (potpuno izbegavati u prvom tromesečju) kao i korišćenje antibiotske i druge medikamentozne terapije.

Uvek je najbolja prevencija – ne boli, jeftinija je od intervencije a korist u očuvanju zuba i zdravog zubnog mesa je nemerljiva.